Oblicz granicę ciągu
Katai: Oblicz granicę ciągu:
| | 1+4+7+...+(3n−2) | |
an= |
| |
| | (3n−1)(2n+1) | |
20 gru 20:35
zeesp: Ile jest wyrazów w liczniku

Jest to ciąg arytmetyczny
Zastosuj wzór na sume ciagu arytmetycznego
20 gru 20:37
zeesp: Jeżeli n=1 to mamy 3n−2=1 więc mamy tylko 1
Jeżeli n=2 to 3n−2=4 więc mamy 1+4
Jeżeli n=3 to 3n−2=7 wiec mamy 1+4+7
zatem dla zadanego n, mamy n wyrazów...
a
1=1
r=3
a
n=a
1+(n−1)*r
20 gru 20:39
Katai: | | 3 | | 1 | |
Z moich obliczeń otrzymuję wynik |
| , a poprawną odpowiedzią powinno być |
| . Ktoś może |
| | 4 | | 4 | |
potwierdzić?
20 gru 20:41
zeesp: | | 3n−1 | | 3 | |
LICZNIK = ( |
| )*n czyli mniej więcej |
| n2 jak n duże |
| | 2 | | 2 | |
MIANOWNIK to mniej więcej 6n
2 jak n duże
| | 3/2 | | 3 | | 1 | |
czyli granica to |
| = |
| = |
| |
| | 6 | | 12 | | 4 | |
20 gru 20:44
zeesp: Oczywiście formalnie wyjdzie ci to samo..jak wyciągniej n2 przed nawias w liczniku i
mianowniku
20 gru 20:45
Katai: Już wiem gdzie popełniłem błąd, we wzorze na sumę za n podstawiałem 3n−2, a wystarczyło
podstawić samo n.
Dzięki.
20 gru 20:47
Janek191:
S
l = 0,5 *(1 + 3 n −2)*n = 1,5 n
2 − 0,5
więc
| | 1,5 n2 − 0,5 | | | |
an = |
| = |
| |
| | (3 n −1)*( 2 n +1) | | | |
więc
| | 1,5 − 0 | | 1 | |
lim an = |
| = |
| |
| | 3*2 | | 4 | |
n→
∞
20 gru 20:48