Geometria Przestrzenna. Trudne.
maxL: Geometria Przestrzenna. Trudne.
Pole podstawy graniastosłupa prostego trójkątnego jest równe P. Przez krawędź podstawy tej
bryły poprowadzono płaszczyznę która przecina przeciwległą krawędź boczną i jest nachylona do
płaszczyzny podstawy pod kątem 45* Oblicz pole otrzymanego przekroju.
20 gru 20:26
Janek191:

α = 45
o
| | 2 P | |
P = 0,5 a*h1 ⇒ 2 P = a*h1 ⇒ a = |
| |
| | h1 | |
Z tw. Pitagorasa
h =
√2 h
1
więc
| | 2 P | |
Pp = 0, 5*a*h = 0,5 * |
| *√2 h1 = √2 P |
| | h1 | |
20 gru 20:38
Eta:
| | a√3 | | a√3 | | a√6 | |
|DC|=|CF|= hp= |
| |DE|= |
| *√2 = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | a√6 | | a2√3 | |
P(ABE)= |
| *a* |
| = |
| *√2= √2*P |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
gdzie
P −−− pole podstawy
20 gru 20:47