rozłóż na czynniki metodą grupowania wyrazów.
Michał: Siemka mam prośbę ,wytłumaczy mi ktoś jak to rozłożyć:
W(X)=x3−13x−12
Jestem w tym punkcie x(x−1)(x+1)−12(x+1)
20 gru 20:21
Michał: I nie wiem co dalej robić
20 gru 20:22
Eta:
i dalej....
(x+1)(x2−x−12) =....... =(x+1)(x−4)(x+3)
20 gru 20:24
5-latek: W(−1)= (−1)3−13*(−1)−12= −1+13−12=0
x3−13x−12:(x+1)
20 gru 20:25
5-latek: Nie doczytałem ze ma być grupowanie wyrazow
20 gru 20:26
Eta:
"małolatku"
.....12: czy cały wielomian? ( brakuje nawiasu
20 gru 20:27
5-latek: Dobry wieczor
Eta 
ma być cały wielomian czyli
(x
3−13x−12):(x+1)
Masz racje dla mnie to wydaje się proste ale ktoś inny może to zle zrozumieć
20 gru 20:30
Michał: Eta a co jest po tym (x+1)(x2−x−12) ?
20 gru 20:46
Eta:
W nagłówku widzę "grupowanie wyrazów"
to:
x2−x−12 = x2−4x+3x−12= x(x−4)+3(x−4) = (x−4)(x+3)
lub x2−x−12 policz deltę i miejsca zerowe i napisz postać iloczynową
(x−4)(x+3)
20 gru 20:51
Michał: oook juz rozumiem wszystko mi wychodzi

DZIĘKUJĘ
20 gru 20:56