Liczby zespolone -delta
ziomeczek: Oblicz z2−(4−i)z+(6+i)=0
Doszedłem do tego:
Δ=i2(12i+9)
Jak policzyć √Δ?
20 gru 19:30
sushi_gg6397228:
√Δ= a+bi
Δ=....
i porownaj odpowiednie liczby
20 gru 19:45
ziomeczek: √Δ=9+12i ? Oo
Na pewno
20 gru 19:52
sushi_gg6397228:
gdzie obliczenia
20 gru 19:55
ziomeczek: Znam te zależność którą napisałeś jakbym umiał z niej skorzystać to bym tu nie pisał
20 gru 20:00
ziomeczek: wiem też ze Δ=−9−12=a2+2abi+b2 ale to mi absolutnie nic nie pomaga
20 gru 20:01
sushi_gg6397228:
Δ= (a+bi)2
Δ= a2 −b2 + 2ab i ================= −9 −12 i
20 gru 20:02
sushi_gg6397228:
robimy uklad rownan i liczymy "a", "b"
nie sprawdzam obliczen Δ
20 gru 20:03
ziomeczek: a
2−b
2=−9
Gdzie robię błąd?
20 gru 20:18
ziomeczek: dobra nieważne jestem zmęczony xD
Dzięki
20 gru 20:41
ziomeczek: | | −2√5 | |
jednak to nadal nie ma sensu a wyszło mi |
| a b 3 √5  |
| | 5 | |
20 gru 20:59