Wielomiany, dzielenie, reszta
tptp: Liczba −3 jest miejscem zerowym wielomianu W(x). Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu
przez wielomian P(x)= x2−x−12 jeśli wiadomo, że w wyniku dzielenia wielomianu W(x) przez
dwumian (x−4) Otrzymujemy resztę 14.
Nie wiem jak wykonać to zadanie
20 gru 19:14
sushi_gg6397228:
1. jak wyglada reszta
2. zapisz p(x) w postaci iloczynowej
20 gru 19:16
tptp: Nadal nie rozumiem
20 gru 19:18
sushi_gg6397228:
czego ?
20 gru 19:18
tptp: co mam zrobić, reszta to 14 a p(x)=x2−x−12
20 gru 19:24
sushi_gg6397228:
co napisalem o 19.16 ?
20 gru 19:44
tptp: 1. jak wyglada reszta
2. zapisz p(x) w postaci iloczynowej
20 gru 19:52
tptp: nadal nie wiem co mam z tym zrobić
20 gru 19:52
sushi_gg6397228:
dac odpowiedz na moje pytania
20 gru 19:55
Eta:
x2−x−12=(x−4)(x+3)
W(−3)=0 i W(4)=14
W(x)=(x−4)(x+3)*Q(x)+R(x) R(x)=ax+b −−− jest wielomianem stopnia co najwyżej pierwszego
W(−3)= 0 −3a+b=0 ⇒ −3a+b=0
W(4)=0+4a+b=14 ⇒ 4a+b=14
− −−−−−−
−7a= −14 ⇒ a=2 to b=6
R(x)= 2x+6
20 gru 19:55
Eta:
20 gru 19:57