Oblicz resztę
Karolek:
Oblicz resztę z dzielenia
x2013 − 2x2012 + 2x2011 − 1
przez
x3 − x
20 gru 18:46
zeesp: widać że x
2013−2x
2012+2x
2011−1=(x−1)( to oblicz sobie..

)
bo 1 jest pierwiastkiem
x
3−x=x(x
2−1)=x(x+1)(x−1)
czyli...
20 gru 18:51
Eta:
x3−x=x(x−1)(x+1) miejsca zerowe x=0 v x=−1 v x=1
W(0)= −1
W(−1)= −1−2−2−1= −6
W(1)=1−2+2−1= 0
W(x)=x(x−1)(x+1)*Q(x)+ R(x) , R(x)=ax2+bx+c −−− jest stopnia co najwyżej drugiego
to W(0) = 0 + c= −1 ⇒ c=−1
W(−1)=0 +a−b+c=−6 ⇒ a−b=−5
W(1) = 0+ a+b+c= 0 ⇒ a+b= 1
+ −−−−−−−−
2a= −4 ⇒ a=−2 to b=3
to R(x)= −2x2+3x−1
20 gru 19:13