szeregi
ola: wykazać , że szereg ∑sin n jest rozbieżny. Bardzo proszę o pomoc
20 gru 18:33
zeesp: sprowada sie to do tego żeby pokazać, że
an=sin(n) nie ma granicy gdy n→∞
20 gru 18:36
ola: a jak to można pokazać?
20 gru 18:38
zeesp: | | sin(2n) | |
sin(2n)=2sin(n)*cos(n) =>cos(n)= |
| |
| | 2sin(n) | |
gdyby sin(n) dążyło do jakiegoś g to oczywiscie sin(2n) dążyłoby do tego samego g
| | g | | 1 | | 1 | |
czyli cosn→ |
| = |
| ⇒cos2(n)→ |
| |
| | 2g | | 2 | | 4 | |
| | 3 | |
z jedynki trygonometerycznej sin2(n)→ |
| |
| | 4 | |
Więc jeżeli granicy by miała istnieć to jest równa tyle.. (a warunek konieczny zbieżności to
a
n→0)
tak naprawde...to w gole nie ma granciy

!
ale do zbadanai warunku zbieznosci tyle wystarczy...zeby pokazać, że gtanicy nie ma..robi sie
podobny myk
20 gru 18:43