matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Witam proszę o pomoc z obliczeniem granicy ciągu o wyrazie ogólnym a_n
maxL:
Witam proszę o pomoc z obliczeniem granicy ciągu o wyrazie ogólnym a
n
(2*3
n
−1)
2
a
n
=
(3
n
+2
n
)
2
20 gru 18:17
sushi_gg6397228:
zastosuj wzory skroconego mnozenia
20 gru 18:19
zeesp:
1
2−
3
n
2
a
n
=(
)
2
→(
)
2
=4
2
1+(
)
n
3
1
20 gru 18:19
Janek191:
1
2 −
3
n
a
n
= (
)
2
2
1 + (
)
n
3
więc
2 − 0
lim a
n
= (
)
2
= 2
2
= 4
1 + 0
n→
∞
20 gru 18:20
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick