obliczyć pochodne
Głupia Kasia: obliczyć pochodne (!znowu!)
f(x)=x
√1−cos3x x0=0
proszę krok po kroku
20 gru 17:34
sushi_gg6397228:
gotowiec nic nie da
20 gru 17:35
Jerzy:
| | 3xcos2x*sinx | |
f'(x) = √1−cos3x + |
| |
| | 2√1 − cos3x | |
20 gru 17:35
Głupia Kasia: pozwoli mi zrozumieć, będę siedziała aż zrozumiem. Chcę się nauczyć dlatego chce krok po kroku
to może wtedy zrozumiem
20 gru 17:37
Jerzy:
f'(0) = 0 + 0 = 0
20 gru 17:37
Jerzy:
rozumiesz , skąd taka pochodna ?
20 gru 17:38
Głupia Kasia: nic a nic przepraszam
20 gru 17:39
Jerzy:
to pochodna iloczynu dwóch funkcji:
(f*g)' = f'*g + f*g'
ile wynosi pochodna z √x ?
20 gru 17:41
20 gru 17:47
Jerzy:
teraz pochodna z: cos3x
20 gru 17:47
Głupia Kasia: cosx to −sinx ale z sześćianem to nie wiem
20 gru 17:49
Jerzy:
pochodna x3 ?
20 gru 17:49
Głupia Kasia: nxn−1? miałobyć razem
20 gru 17:51
5-latek: (xn)= nxn−1
20 gru 17:54
Jerzy:
[f(x)]3 ... jej pochodna: 3*[f(x)]2*f'(x)
[cosx]3 ... jej pochodna ..... ?
20 gru 18:00
Głupia Kasia: 3*cosx*cosx?
20 gru 18:02
Jerzy:
nie .. patrz wyżej
20 gru 18:02
Głupia Kasia: 3*cosx2*cosx?
20 gru 18:04
Jerzy:
na końcu ma być pochodna funkcji f(x)
20 gru 18:04
Głupia Kasia: nie łapie
20 gru 18:11
Jerzy:
3*cos2x*(−sinx) = −3cos2xsinx
teraz pochodna z : 1 − cos3x
20 gru 18:12
Głupia Kasia: 1−(−sinx3x)?
20 gru 18:21
Jerzy:
przecież juz wyżej masz pochodną z cos3x
20 gru 18:28