Rozwiąż graficznie równanie
Xerox: Witam. Chcialbym kogoś poprosić o pomoc w rozwiązaniu zadania.
1. Rozwiąż graficznie równanie:
3x = 2|x| + 1
Wiem, że muszę zrobić tabelkę dla funkcji 3x, ale nie wiem zbytnio jak się zabrać za drugi
wyraz,
(2|x| + 1). Czy mógłby ktoś mi powiedzieć, co po kolei powinienem zrobić, żeby narysować
poprawny wykres?
20 gru 17:26
Jerzy:
dla x ≥ 0 y = 2x + 1
dla x < 0 y = −2x + 1
20 gru 17:27
Jerzy:
20 gru 17:28
sushi_gg6397228:
y1=|x| bedzie wykres V
y2= 2* |x|
y3= 2*|x| +1
lub robić tabelka dla x ∊ {−5; −4; −3; −2; −1; 0; 1; 2; 3; 4; 5; 6 } i coś zobaczyć
20 gru 17:29
X: Dla 2|x|=1 zrób też tabelkę x−)
No i jak zapewne wiesz, wartości x punktów przecięcia są rozwiązaniem równania.
20 gru 17:31
Jerzy:
ciekawe .... po co tabelka dla 2IxI = 1 ?
20 gru 17:33
20 gru 17:35
Xerox: Dziękuję bardzo za pomoc
20 gru 17:52