Wyznacz pierwiastki
Karolek:
Liczby 3 oraz −1 są pierwiastkami wielomianu W(x) = 2x3+ax2+bx−30
a) Wyznacz a oraz b
b) Oblicz 3 pierwiastek tego wielomianu
20 gru 17:22
Jerzy:
W(3) = 0
W(−1) = 0
z układu równań oblicz: a i b
20 gru 17:24
Janek191:
a) W(3) = 0 ⇒ 2*33 + a*32 + 3 b − 30 = 0 ⇒ 54 + 9 a + 3 b − 30 = 0
W(−1) = 0 ⇒ 2*(−1)3 + a*(− 1)2 − b − 30 = 0 ⇒ − 2 + a − b − 30 = 0
więc mamy
9 a + 3 b = − 24 / : 3
a − b = 32 ⇒ b = a − 32
−−−−−−−−
3 a + ( a − 32) = − 8
4 a = 24
a = 6
====
b = 6 − 32 = − 26
============
więc
W(x) = 2 x3 + 6 x2 − 26 b − 30
b)
Podziel W(x) przez: ( x − 3)*(x +1) = x2 − 2 x − 3
20 gru 17:39