indukcja matematyczna
ilona: Udowodnij, że 10n−(−1)n jest podzielne przez 11.
Czy ktoś mógłby mi z tym pomóc? Nie potrafię przeprowadzić dowodu indukcyjnego.
Byłabym bardzo wdzięczna
20 gru 17:09
zeesp: n=1
10n−(−1)n=11 okk
Indukcja
10n+1−(−1)n+1=10*10n−(−1)m(−1)=10*10n+(−1)n=10*10n−10(−1)n+11*(−1)n
=10(10n−(−1)n)+11*(−1)n
z zalożenia indukcyjnego 10n−(−1)n=11k dla pewnego k
Koniec
20 gru 17:14
sushi_gg6397228:
w ktorym miejscu stoisz ?
20 gru 17:14
20 gru 17:15
Janek191:
1) n = 1 101 − (−1)1 = 10 + 1 = 11 = 11*1 ok
2) Zakładam,że dla n jest 10n − (−1)n podzielne przez 11, czyli
10n − (−1)n = 11 t ⇒ 10n = 11 t + (−1)n
Mam pokazać, że z prawdziwości podzielności dla n , wynika podzielność dla n +1
10n+1 − (−1)n+1 = 10*10n − (−1)1*(−1)n =10*10n +(−1)n = 10*(11 t +(−1)n) + (−1)n =
= 11*10 t + 10*(−1)n + (−1)n = 11*10 t + 11*(−1)n = 11*( 10 t + (−1)n) − liczba
podzielna przez 11.
ckd.
20 gru 17:20
ilona: Dziękuję Wam bardzo. W takiego typu zadaniach zawsze sprawia mi kłopot dobrnięcie do końca
dowodu. Np w tym nie wpadlabym na to, zeby sobie pod 10n podstawic 11t+(−1)n
20 gru 17:36
Janek191:
11 t + ( −1)
n 
!
20 gru 17:42
ilona: Tak, tak

A teraz robię inne zadanie i też mi nie wychodzi

Zał.: 3
(2n+1)+40n−67=64x
3
(2n+1)=64x−40n+67
Teza: 3
(2n+3)+40n+40−67=64y
Dowód: 3
(2n+1)*9+40n−27=9*(64x−40n+67)+40n−27=9*64x−360n+423+40n−27
I tutaj z tego co widze nic mi to nie daje bo 400n nie dzieli sie przez 64 i tak samo 396...
20 gru 17:50
sushi_gg6397228:
do wykladnika daj nawiasy klamerkowe, bo nic nie widac
20 gru 17:54
ilona:
Zał.: 32n+1+40n−67=64x
32n+1=64x−40n+67
Teza: 32n+3+40n+40−67=64y
Dowód: 32n+1*9+40n−27=9*(64x−40n+67)+40n−27=9*64x−360n+423+40n−27
20 gru 17:59
sushi_gg6397228:
po co przenosisz "n"na prawa strone
zostaw tak jak bylo zalozenie
rozpisuj dowód tezy
20 gru 18:02
ilona: 32n+1*9+40n−27
Czy teraz rozpisac 9 na 8+1?
20 gru 18:07
zeesp: 32(n+1)+1+40(n+1)−67
=9*32n+1+40n+40−67
=(32n+1+40−67) + 8*32n+1+40
Z założenia indukcyjneg
=64k+8(32n+1+5)
Wystarczy zatem pokazać, ze 32n+1+5 jest podzielne prez 8 dla każdego n
20 gru 18:08
zeesp: Pokaż to sama
20 gru 18:09
ilona: Dowód:
3
2n+3+5=3
2n+1*(8+1)+5=8*3
2n+1+3
2n+1+5=8x+8*3
2n+1
Juhuuu!

dobrze?
20 gru 18:21
zeesp: taak!
20 gru 18:22
ilona: Aaaaa! Dziękuję! Jeszcze jedno spróbuję tylko nie z udawadniania podzielnosci
20 gru 18:26
zeesp: spoko
20 gru 18:27
ilona: 12−22+3−42+...+(−1)n+1*n2=(−1)n+1*[n(n+1)]/2
Teza
(−1)n+2*(n+1)2=(−1)n+1*[(n+1)(n+2)]/2
Dowód:
(−1)n+1*[n(n+1)]/2+(−1)n+1*n2
Na razie jest dobrze?
20 gru 18:37
zeesp: Napisz dokładniej polecenie..bo nie widać za bardzo do czego dążdymy

D
20 gru 18:45
ilona: Czasem tak bywa, ze czlowiek nie wie, do czego dąży xd
Do udowodnienia indukcyjnie tego, ze
12 − 22 + 32 − 42 + ... + (−1)n+1 * n2 = (−1)n+1 * [n(n+1)]/2 nie wiem jak sie
zapisuje kreske ulamkową, wiec zapksałam w ten sposób
20 gru 18:55
zeesp: dobra..teraz rozumiem
20 gru 18:56
zeesp: 1
2−2
2+3
2....+(−1)
n+1n
2+(−1)
(n+1)+1(n+1)
2
| | n(n+1) | |
=(−1)n+1*( |
| )+(−1)(n+1)+1(n+1)2 |
| | 2 | |
| | n(n+1) | |
=(−1)n+1*( |
| )+(−1)*(−1)n+1(n+1)2 |
| | 2 | |
| | n(n+1) | |
=(−1)n+1( |
| −(n+1)2) |
| | 2 | |
| | n(n+1) | |
=(−1)n+2((n+1)2− |
| ) |
| | 2 | |
| | 2n2+4n+2 | | n(n+1) | |
=(−1)n+2( |
| − |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
| | 2n2+4n+2−n2−n | |
=(−1)n+2( |
| ) |
| | 2 | |
| | (n+1)((n+1)+1) | |
=(−1)(n+1)+1( |
| ) |
| | 2 | |
OK
20 gru 19:05
ilona: Dzięki! Rozumiem to, ale nie wiem, czy bym sama na to wpadła. Sama nie wiem, czy jutro
poprawiać ocenę z indukcji, czy sobie dac spokoj xd
20 gru 19:12
zeesp: przeczytaj wszystko jeszcze raz...odpocznij, przeczytaj jessccze raz, lulu...i powodzenia
jutro

!
20 gru 19:14
ilona: Dziękuję. Mam nadzieje, ze sie jakos mi pojdzie
20 gru 19:28
ilona: Bez sie
20 gru 19:30
ilona: A jeszcze jak jest 1 zadanie to nie rozumiem skad sie wzielo:
10*10n+(−1)n=10*10n−10(−1)n+11*(−1)n
20 gru 19:36
zeesp: −10*x+11x=x
20 gru 19:48
zeesp: (taki "MYcZEK" )
20 gru 19:48
ilona: Chcialam taki myxzek zrobic tez w zadaniu gdzie trzeba udowodnic, ze 5*49n+1 + 8n jest
podzielne przez 41.
Doszlam do tego
5*49n+1 * 49 + 8n*8
I teraz
49(5*49n+1 +8n ) i tu powinnam coś odjąc, ale co?
20 gru 20:17
zeesp: 5*49n+1+8n=41k
5*49(n+1)+1+8n+1
=49*5*49n+1+8*8n
=49*5*49n+1+49*8n−41*8n
=49(5*49n+1+8n)−41*8n
=49*41k−41*8n
=41(..)
20 gru 20:35
zeesp: tu mykiem jest 8x=49x−41x
Dopisujesz tyle ile ci trzeba
20 gru 20:36
ilona: Ostatnie jescze xd
(n2 + 4n + 3)/[(2n+2)(n+2)] mam doprowadzic do (n+3)/[2(n+2)] cztli do tezy
/ to kreska ulamkowa
20 gru 21:22
zeesp: n
2+4n+3=(n+3)(n+1)
zatem
| n2+4x+3 | | (n+3)(n+1) | | n+3 | |
| = |
| = |
| |
| (2n+2)(n+2) | | 2(n+1)(n+2) | | 2(n+2) | |
20 gru 21:27
ilona: Tylko jak wpaśc na to, ze n2+4n+3=(n+3)(n+1)? Niby banalne, ale jednak.
20 gru 21:37
zeesp: 
DD
A jak robisz x
2+4x+3=0

Δ=...
x
1=..
x
2=..
i potem (x−x
1)(x−x
2)=0
to jest to samo
20 gru 21:40
ilona: Jeszcze nie brałam delty

ale w sumie udało mi się to rozpisać tak, ze wyszło mi bez liczenia
delty i miejsc zerowych
20 gru 21:57
zeesp: Na ogol dosc łatwo zgadnąć
20 gru 21:58
ilona: Dzięki

a ze tak spytam, na jakim poziomie edukacji jesteś? tzn. studiujesz jakąś matematykę, czy skąd
taka wiedza?
20 gru 22:02
zeesp: tak tak..jestem już starym studentem..

ale to naprawde proste rzeczy..tylko kwestia wprawy..tak sobie siedze teraz tu z nudy..zara
wracam do swoich zajęc

Powodzenia jutro
20 gru 22:03
ilona: Jeszcze raz dziękuję!
Ja pierwsza LO, na profilu z rozszerzoną matmą i taki trochę przeskok z poziomu w moim
gimnazjum, a w terazniejszym liceum. Ale matma fajna jest
20 gru 22:07