obliczyć pochodną
Kasia: obliczyć pochodną
f(x)= sin√x x0=4
20 gru 16:59
20 gru 17:02
Kasia: możesz wyjaśnić skąd to się wzieło bo nie mam pojecia o pochodnych
20 gru 17:04
Janek191:
| | 1 | | cos x | |
f '(x) = cos √x* ( √x) ' = cos x* |
| = |
| |
| | 2 √x | | 2 √x | |
| | cos 4 | | cos 4 | |
f ' (4) = |
| = |
| |
| | 2*2 | | 4 | |
20 gru 17:08
Jerzy:
to funkcja złozona , funkcją zewnętrzną jest sinus, a funkcją wewnętrzną
√x
(sinx)' = cosx
pochodna funkcji złozonej: [ f(g(x)) ]' = f'(x)*g'(x)
20 gru 17:08
Janek191:
Poczytaj sobie po lewej stronie ( kolor niebieski) :
pochodna funkcji
20 gru 17:09
Jerzy:
"zjadłeś" Janek pierwiastek pod cosinusem
20 gru 17:10
20 gru 17:11
Janek191:
Faktycznie
20 gru 17:23