algebra
sfiiksuje : | | 1a2−1ab | |
Wyrażenie |
| jest równe: |
| | 1ab3 −ab2 | |
20 gru 16:32
sushi_gg6397228:
rób wspolne mianowniki
20 gru 16:35
zeesp: licznik i mianwonik przezmnóż przez ab2
20 gru 16:42
zeesp: a2b2**
20 gru 16:42
sfiiksuje : tylko czemu wychodzi mi to odwrotnie?
20 gru 16:45
zeesp: a
2b
3 nawet...bo źle dojrzałem

(tam an dole w mianowniku jest ab
3−b
2
)
20 gru 16:46
sfiiksuje : tak
20 gru 16:47
zeesp: w sesnie
| 1 | | a | |
| − |
|  ? |
| ab3 | | b2 | |
20 gru 16:47
zeesp: Licznik =b3−ab2=b2(b−a)=−b2(a−b) / byc moze ten licnzik sie upraszcza z mianownikiem
20 gru 16:49
zeesp: a ten mianownik jak w koncu...tak jak napsialem o 16−47
20 gru 16:50
zeesp: nie ten licnzik tylko ten MINUS chciałem napisać
20 gru 16:50
sfiiksuje : tak. mianownik się zgadza
20 gru 16:54
sfiiksuje : Twoim sposobem tak samo, wszystko ładnie pieknie wychodzi tylko w nawiasach nie ta kolejnośc
20 gru 16:56
zeesp: no to w mianowniku jest a−a3b=a(1−a2b)=−a(a2b−1)
Czyli rzeczywście te minusy z licnzika i mianownika sie znoszą co nie..
20 gru 16:56
sfiiksuje : Masz rację, w odpowiedzi jest wyciągnięty ten minus

Dziękuję
20 gru 16:57