a
wd410: Dany jest prostokąt o obwodzie równym 8√3 + 8. Przekątna prostokąta dzieli jego kąt na dwa
kąty, których stosunek miar jest równy 2 : 1. Oblicz pole tego prostokąta.
20 gru 16:22
sushi_gg6397228:
wypisujemy dane do zadania
20 gru 16:26
wd410: P = a * b
Ob = 2a + 2b = 8√3 + 8
Nie wiem co zrobić z informacją, że przekątna prostokąta dzieli jego kąt na dwa kąty, w których
stosunek miar jest równy 2 : 1
20 gru 16:27
sushi_gg6397228:
20 gru 16:29
Jack:
20 gru 16:30
Jack: Chociaz wlasciwie...te boki nie musza byc wcale podpisane jak ja to zrobilem...przepraszam za
wprowadzanie w blad...
20 gru 16:31
wd410: 2x + x = 90*
3x = 90*
x = 30*
Więc są dwa trójkąty 90*, 60*, 30*
coś z tego?
20 gru 16:33
Jack: O = 2a + 2b = 8√3 + 8
a + b= 4√3 + 4
90 stopni = 3 α
α = 30 stopni...
20 gru 16:33
sushi_gg6397228:
w trojkacie 30o,60o, 90o zaleznosci miedzy bokami są 2c . c , c√3
20 gru 16:34
Jack: b = 2a...
Obwód znasz...
20 gru 16:34
20 gru 16:40
20 gru 16:45