obliczyć pochodną danej funkcji f(x) w ustalonym punkcie x0
Kasia: obliczyć pochodną danej funkcji f(x) w ustalonym punkcie x0
f(x)=2 √2x2+4
20 gru 15:57
20 gru 16:03
Kasia: zapomniałam wspomnieć ,że x0 równa się 0
20 gru 16:11
zeesp: no to z definicji
f(0)=4
20 gru 16:14
20 gru 16:14
20 gru 16:57
Jerzy:
blade masz piotr pojęcie o liczeniu pochodnych
20 gru 16:59
Kasia: f(x)=2√2x2+4 x0=0
podaje jeszcze raz bo już sama nie wiem kto zrobił dobrze
20 gru 17:02
Jerzy:
patrz: 16:03
20 gru 17:03
zeesp: | | √x2 | |
nie ma granicy bo |
| →1 jeżeli x→0+ |
| | x | |
20 gru 17:04
zeesp: czekaj...bo chyab coś mi sie pomyliło
20 gru 17:05
Jerzy:
f'(0) = 0
20 gru 17:06
zeesp: Jerzy....nie widze błędu..czemu z definicji nie idzie..cos chyba zle przepisałes..ale cos
zaćmiony jestem dzis..
20 gru 17:06
zeesp: aaaaaaaaaaahaaaa
bo tam jest √2x2+4 a nie √2x2+4....
to drugie by było trudniejsze
KONIEC
20 gru 17:07
Tadeusz:
... a cóż byłoby trudniejszego

pochodna stałej
20 gru 17:53
zeesp: Nie..granica by wtedy nie istniała..i trzebaby to włąsnie uzasadnic.. (√x nie ma granicy w 0)
20 gru 18:29
zeesp: (tzn pochodnej**)
20 gru 18:30
zeesp: (mniej więcej do tego by się to sprowadziło.)
W kazdym razie..nie można by skorzystać z gotowego wzoru
20 gru 18:30