Trygonometria
Monika : Czy ktoś mi pomoże udowodnić tę tożsamość? Cały czas mi nie wychodzi lub mam jakiś zbędny
minus.
1 / sin2 x + 1 / cos2 x = ( 1 − ctg2 x) / cos2 x
20 gru 15:49
zeesp: tam nie jest 1+ctg
2x
20 gru 15:52
Jack: | 1 | | 1 | | 1−ctg2x | |
| + |
| = |
| |
| sin2x | | cos2x | | cos2x | |
Obustronnie razy cos
2x
ctg
2x + 1 = 1 − ctg
2x...
chyba jakis blad w poleceniu ; o
20 gru 15:56
zeesp: no tam powinien być plus po prostu
20 gru 15:57
Monika : Tak mi się właśnie wydawało, dziękuję
20 gru 16:25
Monika : mi jedynie wychodzi gdy zamiast plusa w wyrażeniu po lewej stronie byłby minus. Jak rozwiązać,
gdyby było to 1+ctg2 x
20 gru 16:32
sushi_gg6397228:
licz od prawej strony
1+ ctg 2 x= ... rozpisz ctgx i potem wspolny mianownik
20 gru 16:44