Narysuj wykres funkcji
Jack: Narysuj wykres funkcji :
| | |log10 |x|| | |
f(x) = |
| |
| | log10 |x| | |
wiem ze dziedzina : D = R \ {−1,0,1}
Ale jak to narysowac ? : D
20 gru 15:03
zeesp: | | |f(x)| | |
1. Jak narysować wykres funckji |
| ? |
| | f(x) | |
Jeżeli f(x)>0 to będzie to 1
Jeżeli f(x)<0 to będzie to −1
Musisz zatem zobaczyć dla jakich x, log
10|x| ma jaki znak
20 gru 15:07
Jack:

No tak... raz −1 raz 1...
Czyli trzeba rozpatrzyć przedzialy...
1) x∊ (−
∞;−1)
to log
10 |x| zawsze jest dodatni...
2) x∊(−1;1)
jest na minusie...
3) x∊(1;
∞)
to log
10 |x| znowu zawsze jest dodatni...,
20 gru 15:25
Jack: czyli...
x∊ (−
∞;−1) −>> y = 1
x∊(−1;1) −>> y = −1
x∊(1;
∞) −>> y=1
To sa takie proste?
20 gru 15:27
Metis: | | |log10|x|| | |
f(x)= |
| |
| | log10|x| | |
| | log10|x| | |
f(x)= |
| , kiedy log10|x|>0 //nierówność ostra , bo 0 ~∊ |
| | log10|x| | |
D=R−{−1,0,1}
| | log10|x| | |
− |
| , kiedy log10|x|<0 |
| | log10|x| | |
f(x)=1 , kiedy x∊(−
∞,−1)U(1,+
∞)
−1 , kiedy x∊(−1,1)
20 gru 15:28
20 gru 15:30
Jack: @Metis
co to jest "nierówność ostra , bo 0 ~∊"
20 gru 15:35
Metis: Edytor przeniósł w dół.
Normalnie, opuszczając wartość bezwzględną zapisałbyś ≥0, ale że 0 nie należy do dziedziny
piszesz nierówność ostrą >.
Mój zapis : 0~∊ D ( normalnie przekreślony znak ∊)
20 gru 15:38
Jack: a, ok
w sensie
< i > <−nierownosci ostre
≤ i ≥ <−−nierownosci ...hmm... gladkie?
20 gru 15:45
20 gru 16:15
Jack: Btw...Dzieki wielkie ; D
20 gru 16:27