geometria analityczna
monia: Wyznacz wszystkie wartości parametru a (a Î R), dla których wektory u== [a2 , 5a + 4] i v= [a
– 1, –2] są prostopadłe. Dla najmniejszej wyznaczonej wartości parametru a napisz równanie
prostej prostopadłej do wektora v−u i przechodzącej przez początek układu współrzędnych.
20 gru 14:43
Mila:

u
→= [a
2 , 5a + 4] i v
→= [a – 1, –2]
u
→⊥v
→⇔
u
→ o v
→=0
u
→ o v
→=a
2*(a−1)+(5a+4)*(−2)=0⇔
a
3−a
2−10a−8=0
W(1)=1−1−10−8≠0
W(2)=8−4−20+8≠0
W(−2)=−8−4+20−8=0⇔a=−2 jest pierwiastkiem wielomianu
Schemat Hornera : a=−2
1 −1 −10 −8
1 −3 −4 0
a
3−a
2−10 a−8=(a+2)*(a
2−3a−4)
Δ=9+16=25
a=−1 lub a=4
−2<−1<4
u
→=[(−2)
2,5*(−2)+4]=[4,−6]
v
→=[−2−1,−2]=[−3,−2]
v
→−u
→=[−3,−2]−[4,−6]=[−7,4]
−7*(x−0)+4*(y−0)=0
k: −7x+4y=0
==========
20 gru 16:52