zmiana bazy macierzy
Is: Bardzo proszę o sprawdzenie rozwiązania. Mam przekształcić odwzorowanie z bazy kanonicznej do
bazy (1,−1,2) (0,1,1) (1,0,5)
f(x,y,z)=(2x,−3y,4z)
Najpierw zapisałam to w macierzy (nie mogłam znaleźć jak zapisać macierz więc posłużę się tym
⎧
2 0 0
⎨
0 −3 0
⎩
0 0 4
⎧
1 0 1
P=
⎨
−1 1 0
⎩
2 1 5
⎧
5 1 −1
P−1=12
⎨
5 3 −1
⎩
−3 −1 1
⎧
5 −3 2
Pomnożyłam P−1*A*P i wyszło mi
⎨
11 −9 2
⎩
5 −3 2
W ten sposób się to robi czy zupełnie nie o to chodzi?
20 gru 14:24
Is:
⎧
−1 −7 10
przepisałam swoje błędne rozwiązanie. wynik wyszedł mi 12