dowod
ola: Wykazać, że sin3>0,09. Bardzo proszę o pomoc.
20 gru 14:01
ola: ponawiam prosbe
20 gru 14:53
zeesp: sin(3 stopni)= 0.05233596, na pewno dobrze przepisałas.?
20 gru 14:57
ola: tak, to chyba jest w radianach
20 gru 15:25
zeesp: Nie wiem..moze da sie da sie prościej..
| | π | |
ale można znaleźć n, takie, żeby 3+ |
| >π (i żeby to oszacowanie było "dobre=nie bardzo |
| | n | |
grube")
| | π | |
i wtedy dla tego n 3>π− |
| |
| | n | |
| | π | |
i wtedy sin3>sin(π− |
| ) i rozpisać prawą strone... |
| | n | |
20 gru 15:32
zeesp: n=16
| | π | |
sin( |
| ) da sie obliczyć |
| | 16 | |
20 gru 15:40
zeesp: 16=24
i trzeba pary razy przejść przez procedure: obblziczyć sin(α) znając sin(2α)
co nie..
20 gru 15:41
zeesp: aaaa odwortnie

20 gru 15:45
zeesp: bo sinus jest malejąca (w tym rozważanmy odcinku)
20 gru 15:46
zeesp: | | π | | π | |
3+ |
| <π zatem 3<π− |
| |
| | 32 | | 32 | |
zatem
| | π | |
sin(3)>sin(π− |
| )= 0.09801714 |
| | 32 | |
w ten sposób..
to po prawej strzeba wyliczyć
20 gru 15:49
ola: okey, dzieki
20 gru 15:51