Eta:
a) prosta styczna ma równanie:
k: y= ax +b i P€ k to b = −5
k: y= ax −5 postać ogólna K; ax −y −5=0 S( 0,0)
odległość S od stycznej = d =r =1
| | 0*a −0*1 −5I | |
zatem: d= |
| = 1
|
| | √a2 +1 | |
to
√a2+1= 5 => a
2 +1 =25
to: a =
√24= 2
√6 v a= − 2
√6
są dwie takie styczne spełniajace warunki zad.
k
1: y = 2
√6*x −5 i k
2: y= −2
√6*x −5
zad, b) podobnie:
styczna ma równanie:
y= x +b => x −y +b=0
| | I 0*1 +0*(−1)+bI | |
d= r=1= |
|
|
| | √1+1 | |
to: IbI=
√2 => b=
√2 v b= −
√2
zatem: styczne mają równania:
y = x +
√2 i y= x −
√2