nierównosci
Julcia: Witajcie mam problem z zadaniem
Ile spośród podanych nierówności jest prawdziwych dla DOWOLNYCH liczb rzeczywistych a,b takich,
że a>b ?
1)a
2>b
2
2)(a+b)
2>a
2+b
2
3)(a−b)
2>a
2−b
2
Odpowiedź jest że żadna nie jest spełniona dla warunków zadania. Ale mi wyszło inaczej − uważam
że wszystkie są spełnione mógłby mi to ktoś wyjaśnić, pomóc

Z góry dzięki
20 gru 12:39
sushi_gg6397228:
1. podstaw a=2 b= −5
2. tak samo
3. kombinuj sama
20 gru 12:42
Julcia: ahhhh zapomniałam o ujemnych xD dzięki już jasne
20 gru 12:44
sushi_gg6397228:
wszystko opiera sie na wzorach skroconego mnozenia oraz ustaleniu znaków
liczby moga byc obie dodatnie, róznych znaków , itp
20 gru 12:45
sushi_gg6397228:
3. (a−b)(a−b) > (a−b)(a+b)
(a−b)(a−b) − (a−b)(a+b) >0
(a−b) [(a−b) − (a+b)] >0
(a−b) [a−b − a−b] >0
(a−b) (−2b) >0 i mozna podac duzo liczb a=5, b= 1 aby nie spełniało
20 gru 12:47