proszę o pomoc
12345: (2x+3y)(2x−3y)−(2x−3y)2
Doprowadź wyrażenie do najprostszej postaci i oblicz jego wartość dla x= √2 i y= √8
20 gru 12:08
52: Gdzie jest problem ?
20 gru 12:09
12345: Wychodzi zły wynik i nie mam pojęcia jak to zrobić, żeby było dobrze.
20 gru 12:11
sushi_gg6397228:
zapisz swoje obliczenia
20 gru 12:13
12345: (2x)2−(3y)2−(2x−3y)2=4x2−9y2−(2x2−2*2x*3y+3y2)=4x2−9y2−4x2−4x*3y+9
y2=4x*3y=4*√2*3*√8=12*√16=12*4=48
20 gru 12:21
sushi_gg6397228:
po co stoi minus przed nawiasem ?
− (a−b+c)= −a+b −c
20 gru 12:22
52: (2x−3y)2=4x2−12xy+9y2
20 gru 12:22
12345: Ile powinien wynosić prawidłowy wynik?
20 gru 12:33
12345: −96?
20 gru 12:33
sushi_gg6397228:
=12*4−18*8
20 gru 12:35
12345: dziękuję za pomoc
20 gru 12:37
sushi_gg6397228:
na zdrowie
20 gru 12:37