Użyj wzorów skróconego mnożenia . Pomózcie plis
Mimi30: (4−2√2)−(√2+3)(√2−3)=
20 gru 11:27
52: Znasz wzory skróconego mnożenia ?
20 gru 11:28
Mimi30: Tak
20 gru 11:29
5-latek: Z tego co zapisane to w pamięci
11−2√2
20 gru 11:29
Mimi30: mnie więcej
20 gru 11:29
Mimi30: (4−2√2) ten pierwszy nawias do potęgi 2
20 gru 11:30
52: To zapisz te wzory skróconego mnożenia
a następnie ich użyj
20 gru 11:32
Mimi30: (4−2√2)2−(√2+3)(√2−3)=
20 gru 11:32
5-latek: (4−2√2)2= licz zewzoru (a−b)2
20 gru 11:32
Mimi30: ja zrobiłem ale nwm czy dobrze
20 gru 11:32
Mimi30: ze wzoru a2−b2=(a+b)(a−b)
20 gru 11:34
5-latek: To pokaz obliczenia
20 gru 11:35
52: 31 − 16√2 ? Liczone w pamięci
20 gru 11:35
5-latek: Witaj
20 gru 11:36
52: Witam również

Jak przygotowania do świąt ?
20 gru 11:36
Mimi30: 52: Tak mi wyszło
20 gru 11:37
Mimi30: Witam
20 gru 11:37
52: Mimi30 to masz dobrze bo sprawdziłem z wolframem
20 gru 11:38
Mimi30: (4−2√2)2−(√2+3)(√2−3)=16−16√2+4√4−(2−9)=16−16√2+8+7=31−16√2
20 gru 11:39
5-latek: Na razie jeszcze w lesie. Od jutra się zabieram za sprzątanie . Corka jak przyjedzie to
popiecze ciasta

A u Ciebie ?
20 gru 11:39
Mimi30: rozumiem początek =16 ale nwm dlaczego później jest 16√2+4√4
20 gru 11:40
Mimi30: i te (2−9)
20 gru 11:41
52: We Wrocławiu siedzę jeszcze

Do domu zjadę w nocy z wtorku na środę, wyśpię się to trzeba będzie skoczyć na zakupy, a potem
sprzątanie w domu i pomaganie w kuchni

Pewnie większość rzeczy już będzie zrobiona jak
wrócę, ale co zrobić
20 gru 11:42
52: 2−9 ,bo
(a+b)(a−b)=a2−b2
w twoim przypadku
(√2+3)(√2−3)=(√2)2−32=2−9
rozumiesz ?
20 gru 11:44
5-latek: (4−2√2)2= 42−2*4*2√2+(2√2)2= 16−16√2+8
2*4*2√2= 16√2 (to powinno być wiadomo
natomiast
(2√2)2= 22*(√2)2= 4*2=8 (ze wzoru (a*b)n= an*bn
20 gru 11:45
Mimi30: Dzięki
20 gru 11:47
5-latek: tak zawszse bywa jak się jest w rozjazdach
20 gru 11:48
Mimi30: Może ktoś dać przyklad podobny do tego ?
20 gru 11:52
20 gru 11:54
Mimi30: nie rozumiem tego
20 gru 11:56
52: dokładniej ?
20 gru 11:58
52: a dobra czekaj zaraz coś ci wymyślę
20 gru 11:58
52: a)(5−√3)2+(√5−2)(√5+2)=
b)(4+√7)(4−√7)−(3−√3)2=
20 gru 12:00
Mimi30: nie zrobie tego nie rozumiem kurcze
20 gru 12:02
52: Dobra rozpiszę a) na poszczególne etapy, ale skup się

(5−
√3)
2=5
2−2*5*
√3+(
√3)
2=25−10
√3+3=28−10
√3
(
√5−2)(
√5+2)=(
√5)
2−2
2=5−4=1
Zusammen:
28−10
√3+1=29−10
√3
20 gru 12:05
Mimi30: spróbuję zrobić B
20 gru 12:10
52: ok
20 gru 12:10
Mimi30: (4+√7)(4−√7)=42−(√7)2=16−7=9 ?
20 gru 12:14
52: Na razie dobrze
20 gru 12:15
Mimi30: (3−√3)2=3+3 ?
20 gru 12:15
Mimi30: =32+3?
20 gru 12:16
52: Nie ?
Tutaj masz taka sytuacje
(a−b)2=a2−2ab+b2
czyli ?
20 gru 12:20
5-latek: 
Rozpisz według wzoru
(a−b)
2= a
2−2*a*b+b
2
(3−
√3)
2
Masz tutaj a=3 i b=
√3 rozpisuj
20 gru 12:21
Mimi30: =32−2*3√3+√32
20 gru 12:22
52: Tak
20 gru 12:24
Mimi30: =9−6√3+3 ?
20 gru 12:24
52: Tak
20 gru 12:26
Mimi30: = ?
20 gru 12:28
5-latek: A taki przykład
(2+4√3)2−(3+√5)2
20 gru 12:28
5-latek: Dokoncz jeszcze tamten przykład
20 gru 12:29
Mimi30: a tamto jak polączyć ?
20 gru 12:30
52: Pierwsza część − druga część
20 gru 12:30
5-latek: 9−6√3+3= uporządkuj to
20 gru 12:31
5-latek: Męcz go dalej

Ja muszse już uciekać .
20 gru 12:32
52: Ok, chociaż ja też za 5min zawijam
20 gru 12:33
Mimi30: 9−9−6√3+3 ?
20 gru 12:34
52: 9−(9−6√3+3)
A wiesz co robi − przed nawiasem ?
20 gru 12:35
52: I najpierw do zrób porządek w nawiasie, bo możesz dodać dwie liczby
20 gru 12:36
Mimi30: bo to dwa wyniki ?
20 gru 12:36
Mimi30: (9−6√3+3) =6−6√3 ?
20 gru 12:38
52: Ejj kombinujesz już...
9−(9−6
√3+3)=9−(12−6
√3)=9−12+6
√3=−3+6
√3 
Resztę musisz zrobić sam, ja uciekam.
Może ktoś inny ci pomoże
20 gru 12:39
Mimi30: okej dzięki
20 gru 12:41