Pomocyy
Katarzyna: Punkty A=(−2,4), B=(−2,−2), C=(5,−3), D = (1,4) sà wierzchołkami czworokąta. Oblicz współ−
rzędne punktu przecięcia przekàtnych tego czworokąta.
15 gru 17:02
Katarzyna: Umie ktoś
15 gru 17:16
ak1: ułóż równania prostych przechodzących przez punkty AC i drugie przez punkty BD
rozwiąż układ równań
15 gru 17:37
Katarzyna: 
Możesz mi to zrobic
15 gru 17:43
Godzio: pomoge
15 gru 17:44
ak1: Jak narysujesz to ładnie widac
Prosta przechodząca przez AC y=x+2
Prosta przechodząca przez BD y=2x+2 rozwiązac układ równań
i wychodzi E[0,2)
15 gru 17:45
Katarzyna: ja z matemetyki nie mam zielonego pojecia prosze zrobisz
15 gru 17:50
15 gru 17:52
Godzio:

liczymy wzory prostych AC i BD
AC:
4=−2a+b
−3=5a+b −
−−−−−−−−−−−−−−−
7=−7a
a=−1
b=2
y
AC = −x+2
BD:
−2=−2a+b
4=a+b −
−−−−−−−−−−−−−−−−
−6 =−3a
a=2
b=2
y
BD = 2x+2
punkt przecięcia to punkt w którym obie proste mają takie same współrzędne, czyli je
przyrównujemy
y
BD = y
AC
−x+2 = 2x+2
0=3x
x=0
podstawiamy do jakiegoś wzoru aby obliczyć y
y
BD=−x+2 = 2
czyli współrzędne punktu przecięcia to: [0,2] , na rysunku też to widać
15 gru 17:53
15 gru 17:54
Katarzyna: dziekowac
15 gru 17:55