Trygonometria
Monika : Jak zakończyć to zadanie?
sin π/3 cos x − cos π/3 sin x = − √2 / 2
zrobilam, że jest to wzór sin (π/3 − x) = − √2 /2
no i na dwa przypadki bo to 3 i 4 cwiartka
i wyszło mi
−x = 11π/12 + 2kπ
oraz
−x = − 7π/12 + 2kπ
Co zrobić z minusem przy x, bo pomnożyć przez − 1 chyba nie mogę
20 gru 09:08
sushi_gg6397228:
a dlaczego nie ?
20 gru 10:29
52: Jak nie wiesz co w takim przypadku zrobić to możesz zrobić tak:
| | π | | π | |
sin( |
| −x)=−sin(x− |
| )  |
| | 3 | | 3 | |
20 gru 10:54
sushi_gg6397228:
albo na samym początku pozbyc sie minusa
−sin π/3 cos x + cos π/3 sin x = √2 / 2
sin (x −60o)= sin 45o v sin (x −60o)= sin 135o
x − 60o = 45o + 2kπ v x −60o = 135o + 2kπ
20 gru 11:15