Pole obszaru ograniczone krzywymi.
Romek: Witam, mam do policzenia pole ograniczone krzywymi.
y=1−x2
y=0
x=−3
x=2
Zadanie niby nietrudne, ale wychodzi mi wynik 8. W odpowiedziach jest 28/3. Pomoże ktoś?
20 gru 08:53
daras: najlepeij narysuj i policz kratki
20 gru 09:12
Romek: Dziękuję za wskazówkę. Jednak liczenie kratek w tym przypadku jest nieprecyzyjne. Bo te wyniki
właśnie różnią się o 1/3.
20 gru 10:37
sushi_gg6397228:
gdzie jest rysunek i obliczenia za pomocą całek
20 gru 10:41
Romek: P1=∫(0−1+x2)dx=∫(−1+x2)dx=
P1=[−x+1/3x3]=1−1/3−2−8/3=4/3
P2=∫(0−1+x2)dx=[−x+1/3x3]=6+1−1/3=20/3
P1+P2=24/3=8.
Może teraz, ktoś pomoże.
20 gru 11:32
sushi_gg6397228:
nie widze rysunku
20 gru 11:34
Romek: To chociaż proszę sprawdzić obliczenia. Rysunku akurat jestem pewien.
20 gru 11:36
sushi_gg6397228:

źle policzone P1 − jakie są granice całkowania ?
20 gru 11:41
daras: a nie mówiłem, że na kratkach prościej
22 gru 10:10