Pomocy
Cindyyy: Samochód przejechał 180 km jadąc ze stałą prędkościa. Gdyby jechał z prędkościa o 30 km/h
większą to czas przejazdu skróciłby sie o godzinę. Z jaką prędkoscia jechał samochód
15 gru 16:57
Mateusz: v*t = 180
(v+30)*(t−1) = 180 => rozwiązujemy układ rownan
15 gru 17:00
Katarzyna: proszę rozwiąż
15 gru 17:02
Mateusz: no nie jest to trudny ukłąd rownan rozwiązac go mozna np metodą podstawiania z 1 rownania
| | 180 | |
wyznaczamy v v = |
| teraz podstaw do drugiego rownania |
| | t | |
15 gru 17:06
Katarzyna: wyszło mi
v
2 + 30 v − 5400=0
i co dalej :
15 gru 17:11
Katarzyna: Mateusz co dalej

15 gru 17:19
Mateusz: | | 180 | |
po podstawieniu i wymnozeniu otrzymamy 180 − |
| +30t−30/:30
|
| | t | |
| | 6 | |
6− |
| +t−1=6 => skracamy 6 i pozbywamy sie ułamka mnoząc przez t otrzymamy t2−t−6=0liczymy |
| | t | |
| | 180 | |
Δ jak policzysz t to oblicz v podstawiając t do 1 rownania |
| |
| | t | |
15 gru 17:21
Katarzyna: Czy bys mogł mi napisac całe zadanie bo kompletnie neiwiem jak to zrobic prosze tak zebym
przepisała do zeszytu
15 gru 17:23
Mateusz: no dobra czekaj ale to kiepski pomysł chodzi o to zebys zrozumiała o co chodzi a nie przepisała
do zeszytu i po sprawie ale moze cos zrozumiessz przez to
15 gru 17:26
Katarzyna: to dziekuje ci

za to że mi tak napiszesz jak chce
15 gru 17:28
Mateusz: wzor ogolny v*t = s więc dane z zadania zapisujemy
{v*t = 180
{(v+30)*(t−1) = 180
| | 180 | |
z układu mamy v = |
| => podstawiamy do drugiego rownania
|
| | t | |
| | 180 | |
{180− |
| +30t−30=180/:30
|
| | t | |
| | 6 | |
6− |
| +t−1=6 6 sie skraca
|
| | t | |
t
2−t−6=0 Δ = 25
√Δ = 5 t
1 = 3 t
2 jest ujemne wiec odrzucamy
| | 180 | | 180 | |
v= |
| = |
| = 60km/h |
| | t | | 3 | |
15 gru 17:37
Katarzyna: Bardzo dziekuje
15 gru 17:38