dowód
lanafane: Udowodnić, że dla dowolnych liczb rzeczywistych a, b, c prawdziwa jest nierówność ;
a2+b2+c2 + 3/4 ≥ a + b + c
19 gru 21:35
Eta:
| | 3 | |
a2+b2+c2+ |
| ≥ a+b+c ⇔(2a−1)2+(2b−1)2+(2c−1)2≥0 |
| | 4 | |
c.n.u
19 gru 21:39
lanafane: nie dało by się bardziej krok po kroku ?
19 gru 21:41
lanafane: bo przeskoczyłaś chyba sporo linijek
19 gru 21:41
PW: Trzy ćwiartki − dołączyć po jednej do każdej z potęg a
2, b
2 i c
2 i już będzie widać:
| | 1 | | 1 | |
a2 + ( |
| )2 − a = (a− |
| )2 |
| | 2 | | 2 | |
19 gru 21:42
5-latek: Pomnoz obie strony nierownosci przez 4
Potem wszystko na lewa strone i zauważ wzory skroconego mnożenia
19 gru 21:44
Eta:
Nie lubię ułamków

więc
...... /*4
4a
2+4b
2+4c
2+3≥ 4a+4b+4c
4a
2−4a
+1+4b
2−4b[n+1]]+4c
2−4c
+1 ≥0
(2a−1)
2+(2b−1)
2+(2c−1)
2≥0
19 gru 21:46
lanafane: Oki rozumiem dzięki
19 gru 22:08
lanafane: A taki przykład ?
a2−ab+b2/a2+ab+b2 ≥ 1/3
Założenie :a2+b2>0
Próbowałam to sprowadzić do wspólnego mianownika, a nie wiem czy mogę podzielić przez
a2+ab+b2. Swoją drogą nawet jak podzieliłam to i tak mi nie wyszło.....
19 gru 22:11
Eta:
Najpierw zapisz to po ludzku
19 gru 22:22
PW: A zrobiłaś to tak?
| | a2−ab+b2 | | a2+ab+b2 − 2ab | | 2ab | |
|
| = |
| = 1 − |
| = |
| | a2+ab+b2 | | a2+ab+b2 | | a2 + ab + b2 | |
19 gru 22:23
Eta:
Z Twojego zapisu należy odczytać taką nierówność
| | b2 | | 1 | |
a2−ab+ |
| +ab+b2≥ |
| ? |
| | a2 | | 3 | |
19 gru 22:24
Eta:
Oooo ...
PW niczym Nostradamus
19 gru 22:25
lanafane: nie nie taką
sorry ale nie umiem pisać w ułamach
taka nierówność jaką PW zapisał
19 gru 22:27
19 gru 22:31
5-latek: Masz tam (na niebiesko ) Kliknij po więcej przykladow
Ulamki pisz za pomocą dużej litery U (będzie lepiej widać
19 gru 22:36
PW: A powiedz,
5−latku, nierówność na którą z
Etą celowaliśmy jest prawdziwa, ale dla
| | a | |
|
| > 0; co będzie, gdy a i b są różnych znaków? |
| | b | |
19 gru 22:41
Eta:
Zainteresowana nie podała pełnej treści ( tylko swoją improwizację)
Ja duchem nie jestem
19 gru 22:46