ciągi
xxx: Pomożecie? Dany jest ciąg (2,−2,3,−3,4,−4,5,−5,...). Ile jest równy pięćdziesiąty wyraz tego
ciągu?
Wytłumaczy ktoś tak jak dla debila
19 gru 21:13
19 gru 21:38
+-: 1. 2
2.−2
3. 3
4,−3
5. 4
6.−4
7. 5
8.−5
.
.
50. ?
19 gru 21:44
Eta:
a50= −26
19 gru 21:47
xxx: Eta, jak to policzyłaś? "na piechote" czy widzisz w tym jakąś zależność?
19 gru 21:50
Eta:
a2=−2 a4= −3 a6= −5 −−−−− ciąg arytm . r= −1, n= 25
( bo wtedy masz 50 wyraz całego ciągu
a50=−2+(25−1)*(−1)= −26
19 gru 21:53
Eta:
Podaj teraz wyraz a200 =....
19 gru 21:54
Eta:
Poprawka:
a2=−2 , a4= −3 , a6= −4 ( miało być
19 gru 21:56
Eta:
Odpowiedz też na pytanie : ile jest równa suma 500 wyrazów tego ciągu ?
19 gru 21:57
xxx: a200 = −2 + (100 − 1) * (−1) = −101 ?
19 gru 22:04
Eta:
No i ładnie

w nagrodę łap..........
19 gru 22:34
xxx: Dziękuję
19 gru 22:42