Znafca: Dobra już sam coś rozwiązałem, ale możesz zerknąć
Mam obliczyć odległość między prostymi równoległymi:
| | ⎧ | x+y+z−3=0 | |
| l1: | ⎩ | x−2y−z−1=0 |
|
| | ⎧ | x+y+z−3=0 | |
| l2: | ⎩ | x−2y−z+4=0 |
|
Odległość między tymi prostymi będzie równa odległości między dwoma równoległymi płaszczyznami
zawierającymi te proste
π
1: x−2y−z−1=0
π
2: x−2y−z+4=0
| | |D1−D2| | | |−1−4| | | 5 | | 5√6 | |
d(π1,π2)= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | √A2+B2+C2 | | √12+(−2)2+(−1)2 | | √6 | | 6 | |
Mila:
wg mnie np. tak.
1) Trzeba obliczyć wektor kierunkowy prostej l
1,l
2
k
→=[1,1,1] x [1,−2,−1]=[1,2,−3]
2) znajdujemy punkt P
1∊l
1, P
2∊l
2
P
1:
x=0
y+z=3
−2y−z=1
−−−−−−−dodajemy stronami
y=−4
z=7 ⇔P
1=(0,−4,7)
==============
P
2=(0,1,2)
| | |P1P2→ x k→| | | √52+52+52 | |
d(P1,l2)= |
| = |
| = |
| | |k| | | √1+4+9 | |
P
1P
2→=[0,5,−5]
[0,5,−5] x [1,2,−3]=[−5,−5,−5]
sprawdzić rachunki