Sprowadź do najprostszej postaci
stokrotkę: Jak to rozwiązać? Mam w odpowiedziach 1/cosx ale nie mogę do tego dojść.
[1+(sin(x))/(cos(x))]/(sin(x)+cos(x))=
19 gru 20:00
Eta:
| | cosx+sinx | | 1 | | 1 | |
| = |
| * |
| = |
| |
| sinx+cosx | | cosx | | sinx+cosx | | cosx | |
19 gru 20:04
PW: W liczniku jest
| | six | | cosx+sinx | |
1 + |
| = |
| , |
| | cosx | | cosx | |
wystarczy podstawić.
19 gru 20:07
stokrotkę: Obrazowo pokazaliście a ja nadal nie potrafię zatrybić...
19 gru 20:14
PW: Nie widziałem co pisała
Eta, czyli moja wypowiedź jest niepotrzebna
19 gru 20:16
PW: | | sinx | |
Stokrotko, po prostu dodawanie liczby 1 i ułamka |
| (wspólny mianownik), a potem |
| | cosx | |
skracamy licznik i mianownik przez (sinx+cosx).
19 gru 20:17
Krzysiek : Czyli możemy doliczyć +1 do puli 25% tych którzy nie zdadza matury z matematyki
19 gru 20:23
stokrotkę: Rzeczywiście. Nie zabieram się do maty na wieczór bo zapominam podstawowych rzeczy.

Dziękuję bardzo za pomoc!
19 gru 20:23
stokrotkę: Krzysiek, serio nie ma dla mnie ratunku?
19 gru 20:26
PW: On Cię tylko motywuje, nie martw się, matura będzie rano (trzeba się dobrze wyspać).
19 gru 20:29
Krzysiek : Jeszcze jest
| | cosx | |
A co powiesz na to jak zapiszemy 1= |
| ? |
| | cosx | |
| | cosx | | sinx | |
wtedy |
| + |
| = ? |
| | cosx | | cosx | |
19 gru 20:31
stokrotkę: Niee, już wszystko jasne.

Po prostu w grę nie wchodzi użycie 1 trygonometrycznej tak jak mi
się zdawało. Ale pewnie dałoby się ją zastosować, ale rozwiązanie nie byłoby tak proste.
To podstawowa rzecz a myślę nad tym jak nad teorią ewolucji.
19 gru 20:38
Krzysiek : Widzisz nie jestem taki zły na jakiego wyglądam
19 gru 20:40