a
wd410: W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym pole powierzchni bocznej jest 8 razy większe od sumy
pól jego podstaw. Zapisz objętość tego graniastosłupa jako funkcję długości krawędzi podstawy.
19 gru 19:17
sushi_gg6397228:
opisz jaka masz bryłę ( jakie figury tworzą jej ściany)
19 gru 19:19
wd410: Dwa trójkąty równoboczne i trzy prostokąty.
19 gru 19:25
sushi_gg6397228:
wzory na ich pola są ...
19 gru 19:29
19 gru 19:33
sushi_gg6397228:
(...) pole powierzchni bocznej jest 8 razy większe od sumy pól jego podstaw
zapisz to wzorem
19 gru 19:34
wd410: Pb = 8 * (2Pp)
19 gru 19:35
sushi_gg6397228:
teraz podstaw swoje wzory z 19.33 i wyznacz h
19 gru 19:36
wd410: | | a2√3 | |
h * a = 8 * (2 * |
| ) // : a |
| | 4 | |
19 gru 19:41
19 gru 19:42
sushi_gg6397228:
pole boczne −−> patrz wpis o 19.25
do poprawki
19 gru 19:42
19 gru 19:46
sushi_gg6397228:
i V(a)=...
19 gru 19:47
wd410: a3?
19 gru 19:49
sushi_gg6397228:
bingo
19 gru 19:53
wd410: dzięki
19 gru 19:54
sushi_gg6397228:
na zdrowie
19 gru 19:56