Wielomiany
Poziomka7: Dla jakich wartości p i q liczba 2 jest dwukrotnym pierwiastkiem równania x3+px2+qx+4=0
19 gru 18:45
sushi_gg6397228:
czekasz na kolejnego gotowca ?
19 gru 18:50
Tadeusz:

x+(p+4)
(x
3+px
2+qx+4):(x
2−4x+4)
−x
3+4x
2−4x
(p+4)x
2+(q−4)x+4
−(p+4)x
2+4(p+4)x−4(p+4)
p+4=1 ⇒ p=−3
q−4=−4p−16
q=12+4−16
q=0
19 gru 19:00
Tadeusz:
albo:
(x−2)(x−2)(x+1)=x3+px2+qx+4
19 gru 19:01
Benny: Można z pochodnych:
W(x)=x3+px2+qx+4
W(2)=8+4p+2q+4
12+4p+2q=0
2p+q=−6
W'(x)=3x2+2px+q
W'(2)=12+4p+q
12+4p+q=0
q=−6−2p
q=−4p−12
−4p−12=−6−2p
p=−3, q=0
20 gru 15:42