Wykł
Ewka: 6x +3*7x < 21x +3*2x , no i mam formę (3x −3)(2x − 7x) co dalej?
19 gru 17:59
sushi_gg6397228:
jaki znak nierównosci ?
19 gru 18:03
Jerzy:
wskazówka: 2x − 7x <0
19 gru 18:04
Jerzy:
jeżeli: a* b < 0 i b < 0 ⇔ a > 0
19 gru 18:05
Ewka: sushi znak (3x −3)(2x − 7x) <0
19 gru 18:12
Jerzy:
... ⇔ 3x − 3 > 0 ⇔ 3x > 31 ⇔ x > 1
19 gru 18:22
Eta:
(3x−3)(2x−7x)<0 i 2x−7x<0 dla każdego x∊R
zatem
Odp: 3x−3>0 ⇒ x>1
19 gru 18:23
Ewka: A to niespodzianka! A ja to zrobiłam jak w wielomianie rozpatrzyłam dla nawiasów:
3x−3=0 ⇒x=1 .
2x − 7x=0 ⇒ x=0 .
I wyszło mi że x∊(−∞,0) U (1, +∞) czyli to jest źle?
19 gru 19:00
sushi_gg6397228:
19 gru 19:03
sushi_gg6397228:
trzeba rozpatrzeć przedziały
na rysunku widac ze 2x−7x jest dodatnie oraz ujemne
19 gru 19:04
Ewka: Sushi a nie moge po prostu narysować z miejscami zerowymi 1 i 0 wykresu wielomianowego
odczytać? Mam to źle?
19 gru 19:08
sushi_gg6397228:
przy takich funkcjach trzeba uważać, bo jak widzisz na rysunku (raz kolor czerwony jest nad
zielonym, raz pod)
jak ustalisz znak + lub − to mozesz sie pozbyć 2x−7x i zostanie 3x− 3 > 0 (lub <0) w
zaleznosci od wersji
19 gru 19:11
sushi_gg6397228:
Twój wynik jest OK
19 gru 19:14