Ciąg o wyrazie ogólnym an = U{(n-2)!}{n!} * U{n}{2}:
Ania:*: | | (n−2)! | | n | |
Ciąg o wyrazie ogólnym an = |
| * |
| : |
| | n! | | 2 | |
| | n | |
tylko w tym |
| nie ma kreski ułamkowej, to wiem, że to co innego. |
| | 2 | |
Wiem jaka silnia np. 4! = 1*2*3*4
a jak (n−2) bądź n?n! to pewnie n może ktoś tu wytłumaczyć?
a) jest rozbierzny do niesk.
b) jest zbieżny do 1/2
c) jest zbieżny do 0
d) nie ma granicy
19 gru 17:29
sushi_gg6397228:
| | | |
z boku masz ściage jak sie robi | N {a}{b} bez spacji miedzy N a nawiasem |
| | |
19 gru 17:31
sushi_gg6397228:
1*2*3*4*5*6*7*8* .....* (n−2)*(n−1)*n*(n+1)* (n+2)
19 gru 17:33
Ania:*: dzięki
19 gru 17:36
sushi_gg6397228:
zapisuj swoje rozwiazanie
19 gru 17:37
Janek191:
| | ( n − 2) ! | | n | | 1 | |
an = |
| * |
| = |
| |
| | ( n −2) !*( n −1)*n | | 2 | | 2 n − 2 | |
więc
lim a
n = 0
n→
∞
19 gru 19:07