macierze
lena: oblicz wyznacznik macierzy |6 3 4|
|2 1 −1|
19 gru 17:05
sushi_gg6397228:
nie da się
19 gru 17:08
lena: a tym rozwinięciem Laplace ? Tylko za bardzo tego rozwinięcia nie rozumiem
19 gru 17:10
sushi_gg6397228:
macierz musi byc kwadratowa, aby policzyc wyznacznik
19 gru 17:11
lena: ale jak mam taki układ:
| ⎧ | 6x1+3x2+4x3=12 | |
| ⎩ | 2x1+x2−x3=2 |
|
to mogę go rozwiązać za pomocą macierzy?
19 gru 17:16
sushi_gg6397228:
jedna zmienna musi być stałą np x1 ( wybieram minor 2x2 aby wyznacznik był ≠ 0 − patrz
poprzednie zadanie)
na potrzeby tego zadania
x1=x
x2=y
x3=z
3y+4z= 12−6x
y− z= 2 − 2x
i mozna przez wyznaczniki liczyc
i wyjdzie np y= 5 + 3x, z= −2 − 4x
19 gru 17:19
lena: jak to obliczyć przez wyznaczniki 3y+4z= 12−6x
y− z= 2 − 2x ?
19 gru 17:32
sushi_gg6397228:
normalnie
W=
3 4
1 −1
Wy=
12−6x 4
2−2x −1
19 gru 17:35