całki
Natalka: dobrze?
| | tgx | | sinxcosx | | sinx | |
∫ |
| = ∫ |
| dx = ∫ |
| dx |
| | cos2x | | cos2x | | cos3x | |
t=cosx
−dt=sinxdx
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= −1∫ |
| dt = |
| = |
| |
| | t3 | | 2t3 | | 2cos2x | |
19 gru 17:04
sushi_gg6397228:
to policz pochodna wyniku i zobacz czy wyjdzie f. podcałkowa
brakuje +C
19 gru 17:06
Jerzy:
| | 1 | | 1 | |
a od kiedy to: ∫ |
| dt = |
| ? |
| | t3 | | 2t3 | |
19 gru 17:16
Jerzy:
| | 1 | | 1 | |
∫ |
| dt = ∫t−3dt = − |
| t−2 + C |
| | t3 | | 2 | |
19 gru 17:18
Natalka: tak wiem, mój błąd
∫(sin2x−1)sinx dx
jak to zrobić?
19 gru 19:09
sushi_gg6397228:
cos x = t
najpierw nawias zamien z 1trygonometrycznej
19 gru 19:12
19 gru 19:14
sushi_gg6397228:
ok
19 gru 19:16