Macierze
Mas: Mam wyliczyć macierz X, macierze A i B są nieosobliwe i tego samego stopnia n, I jest macierzą
jednostkową stopnia n:
1)A−1(I−X)T=B
2)[(A−1)T*XT−A]*B−1=I
Jak do tego podejść? Od czego zacząć?
19 gru 16:58
sushi_gg6397228:
tak samo jak sie ubierasz, po kolei "eliminujesz"
19 gru 17:01
Mas: 1)
(I−X)T=A−1B
Ale co zrobić w tym momencie?
2) (AT)−1*XT−A=I*B
(AT)−1*XT=I*B+A
XT= AT*(I*B+A)
A z tym coś jeszcze da się zrobić?
19 gru 17:15
sushi_gg6397228:
1) jak sie pozbywasz A−1 ?
19 gru 17:16
Mas: 1) (I−X)T= A*B − tak powinno być
19 gru 17:17
sushi_gg6397228:
jak sie pozbyć T ?
19 gru 17:20
Mas: IT− XT=A*B
XT=−A*B
No i teraz utknąłem na tym samym −.−
19 gru 17:22
Mas: Chyba, że zrobię tak:
(XT)T= (−A*B)T
X= (−A*B)T
I odpowiednio w drugim
X= A* (B+A)T , zgadza się?
19 gru 17:24
sushi_gg6397228:
źle
podstaw sobie
AB = 1 2
3 4
i policz IT − XT= AB
nie ma odpowiedzi na post o 17.20
19 gru 17:25
Mas: @UP
Akurat nie wiem jak się pozbyć T, więc nie jestem w stanie zrobić tego sam
19 gru 17:26
sushi_gg6397228:
co oznacza T ?
19 gru 17:27
Mas: Transponowanie macierzy
19 gru 17:29
sushi_gg6397228:
nie przepisuj nazwy, tylko powiedz jak to rozumiesz
19 gru 17:30
Mas: Kolumny stają się wierszami, wiersze kolumnami
19 gru 17:30
sushi_gg6397228:
zapisz
A= 1 2
3 4
AT= ...
19 gru 17:32
Mas: 1 3
2 4
Dzięki za pomoc w taki sposób

( chociaż takie rzeczy to wiem no )
19 gru 17:37
sushi_gg6397228:
to teraz co trzeba zrobic z AT aby dojsc z powrotem do A ?
19 gru 17:38
Mas: No znowu (AT)T, no i w jednym tak zrobiłem, ale nadal błąd, tak?
19 gru 17:40
sushi_gg6397228:
bo źle policzono
I
T− X
T=A*B
z jakiej racji wyszło to:
X
T=−A*B

post 17.25 miał skłonić do refleksji
przepisujemy post o 17.17 i kasujemy T
19 gru 17:42
Mas: 1) (I−X)T= A*B
IT−XT=A*B
−XT=A*B−IT
XT=IT−A*B
(XT)T=I− (AB)T
Czy teraz okej?
19 gru 17:46
sushi_gg6397228:
po co był post o 17.40 − dla jaj ?
19 gru 17:47
Mas: Kurde, no na serio nie wiem o co chodzi, gdzie robię błąd?
Głupio mi tak, bo wychodzi, że coś ignoruje...
19 gru 17:50
sushi_gg6397228:
(I−X)T= A*B kasujemy "T" a nie nawias
I−X= (AB)T
19 gru 17:56
Mas: Czyli:
(I−X)T=IT−XT jest prawdą
ale to:
IT−XT≠I−X nie jest, tak?
I macierz jednostkową zostawiam jeśli nie jest to mnożenie przez nią, tak?
19 gru 17:59
sushi_gg6397228:
aby stosować uproszczenia i wzory− to trzeba wiedziec, że tak mozna
a nie post 17.22
jezeli XT jest symetryczna to XT=X
IT=I
19 gru 18:02
Mas: Czyli odpowiedzi powinny być:
1) X= I+(AB)T
2)
(AT)−1*XT=B+A
X= ((AT)(B+A))T
?
Jeśli coś znowu jest źle to sorki za kłopot
A to rozumowanie jest dobre?
+
A−1XA=I
X= I ?
BX(AT)−1=B+(A−1)T
X= AT+ B−1 ?
19 gru 18:08
sushi_gg6397228:
1
źle
19 gru 18:09
Mas: W 1 chodzi o sam znak? Bo rachunkowy błąd I−(AB)T
19 gru 18:12
sushi_gg6397228:
2) trzeba zapisac cały przykład i po kolei obliczenia
19 gru 18:15
Mas: 2)
[(A−1)T*XT−A]*B−1=I /*B
A−1)T*XT−A=B
A−1)T*XT=B+A Korzystam z zależności: (AT)−1=A−1)T
(AT)−1*XT=B+A /*AT
XT=AT(B+A)
X= (AT(B+A))T
19 gru 18:22
sushi_gg6397228:
zależność:
CT*DT= (D*C)T z 3 na4 linijkę
i wychodzi
X= (B+A)T*A
jak zastosujesz moja wskazówke z 1 linijki do Twojej ostatniej, to wyjdzie to samo
19 gru 18:31
Mas: Tę zależność też znam, tylko nie myślałem, że mam sprowadzać do jakiejś postaci, zazwyczaj mamy
"nie sprzątać" za bardzo wyniku.
A jeśli chodzi o te przykłady to przejście
z A−1*X*A=I do X=I2
i z B*X*(AT)−1=B+ (AT)−1 do X= AT+B−1 są poprawne?
19 gru 18:35
sushi_gg6397228:
A*I=A wiec I2 to troche dziwnie wyglada
co do drugiego
zapisz całe zadanie i po kolei przejscia
19 gru 18:39
Mas: Tak właśnie myślałem, że lepiej bez 2
B*X*(AT)−1=B+(AT)−1 /* B−1 /* AT
X=B−1(B+(AT)−1 ) AT
X=(I+B−1(AT)−1)*AT
X= AT+B−1
Korzystałem z własności:
C(A+B)=C*A+ C*B− czyli rozdzielności mnożenia względem dodawania
(AT)−1=(A−1)T
19 gru 18:48
sushi_gg6397228:
jak sie mnozy z lewej strony to sie pisze z lewej, a nie z prawej
* B | B−1X=C
X= BC wtedy kazdy wie o co chodzi
19 gru 18:50
Mas: Ja sobie zapisuje obok kreski, nie przenosiłem już tego tutaj.
Dzięki, choć jesteś strasznie drobiazgowy i ta pomoc jest specyficzna
19 gru 18:51
sushi_gg6397228:
na zdrowie
19 gru 18:53