pilne !! pomozcie
Katarzyna: w prostokącie przekątna długości d dzieli kat prostokątna na dwie różne częsci. Wykaż ze pole
kwadratu zbudowanego na tej przekatnej jest dwa razy większe od pola prostakąta
15 gru 16:44
kaz: różne czy równe?
15 gru 16:48
jaszczur: czyli prostokąt ten jest kwadratem bo w kwadracie przekątna dzieli kąt na dwie równe części.
oznaczmy więc bok tego prostokąta jako a więc przekątna to a
√2
pole tego prostokąta jest równe P=a
2
a pole utworzonego kwadratu P
k={a
√2}
2=2a
2
| | Pk | | 2a2 | |
mamy więc |
| = |
| =2 co było do udowodneinia |
| | P | | a2 | |
15 gru 16:50
jaszczur: no tam ma być równe KAZie bo inaczje by się nie dało udowodnić bo za mało danych by było czli
Katarzynka się poomyliła w pisaniu
15 gru 16:51
Katarzyna: Czy to jest całe rozwązanie
15 gru 16:52
Katarzyna: dziekii
15 gru 16:53