Wykaż
tangens:
Pomocy
| | π | | 2π | |
Wykaż,że tg2( |
| )*tg2( |
| )=5 |
| | 5 | | 5 | |
19 gru 16:26
Krzysiek : Wiadomo ze tg36
o=
√5−2√5
Natomiast ze wzoru na tg2α możesz wyliczyć sobie tg72
o
| | √25−10√5 | |
Powinno Ci wyjść |
| (o ile się nie pomyliłem ale sprawdz to jeszcze dobrze |
| | 5 | |
19 gru 16:44
tangens:
A skąd to wiadomo,że tg36o= √5−2√5 ?
19 gru 16:50
Krzysiek : Znasz z geometrii elementarnej wzory wyrazajace bok a
n i apoteme l
n nirewktorych
wierlokatow foremnych wpisanych w kolo przez promien R tego kola .
Przyjmujemy ze R=1
wobec tego
| | π | | an2 | |
a cos |
| = √1− |
| (calosc pod pierwiastkiem |
| | n | | 4 | |
np. dla n=5 dostaniemy kąt 36
o i będzie to wielokąt foremny
wiec dla pieciokata foremnego mamy
| | 5−√5 | |
a5=√ |
| (calosc pod pierwiastkiem |
| | 2 | |
| | sin36o | |
Policz sin 36 i cos 36 stopni i tg36o= |
| |
| | cos36o | |
19 gru 17:21
Krzysiek : i będzie to pieciokat foremny ( być powinno
19 gru 17:24
Eta:
A ja wiem,że :
| | 5−√5 | | 5+√5 | |
tg236o= |
| i tg272o = |
| |
| | 3+√5 | | 3−√5 | |
| | 5−√5 | | 5+√5 | | 25−5 | |
to L= |
| * |
| = |
| = 5 =P |
| | 3+√5 | | 3−√5 | | 9−5 | |
19 gru 18:08
Eta:
Ciekawe co na to "tangens" ?
19 gru 18:09
Jerzy:
pewnie ma cosx = 0
19 gru 18:12
Eta:
19 gru 18:13
Krzysiek :
19 gru 18:22