3 zadania maturalne.
907: 1. Podaj miarę kąta wypukłego α spełniającego warunek 2√6cosα+3√2=0
2. Jeżeli a=135o, to
a) sin a = cos a
b) tg a > cos a
c) cos a > sin a
d) tg a < cos a
3. Wyznacz zbiór wartości funkcji g(x) = f(x+2)−3, jeśli f(x) = −x2−4x−5
19 gru 15:33
Jerzy:
1) cosα = −U{√3{2} ⇒ α = ?
19 gru 15:35
19 gru 15:36
Jerzy:
3) g(x) = − (x+2)2 − 4(x+2) − 5 ... i wyznacz zbiór wartości
19 gru 15:38
ICSP: W 3. wystarczy wyznaaczyć zbiór wartości f(x).
g(x) powstaje poprzez translacje f(x) o wektor [−2 , −3], więc łatwo możemy znaleźć zależnośc
między zbiorami wartości obu funkcji. Wyznaczanie konkretnego wzoru jest zbędne.
19 gru 15:41
Jerzy:
2) oblicz wartści funkcji i dopasuj odpowiedź
19 gru 15:42
907: Dalej nie rozumiem 1 i 2

w 2 chodzi o wzory redukcyjne ?
19 gru 15:58
Krzysiek : tak chodzi o wzory redukcyjne
Ale z gimnazjum powinienies pamietac ze tg135o =−1 bo przecież rysowales prosta y=−x
reszte policz
19 gru 17:41
Jerzy:
tg135o = tg(180o − 45o) = −tg45o = − 1
19 gru 17:51