Proszę o pilną pomoc !!!
Agata: Bardzo prosze o pomoc w zadaniu na koło na jutro :
lim sin5x / √x+3 − √3 =
x→0
15 gru 16:39
Andrzej: Wskazówka: Pomnóż licznik i mianownik przez 5(√x+3 + √3)
Wynik: 10√3
15 gru 17:14
Agata: a dlaczego pomnożyć akurat przez to ?
15 gru 17:20
Andrzej: żeby usunąć niewymierność z mianownika, a przez 5 żeby mieć 5x, bo masz w liczniku sin (5x)
15 gru 17:22
Agata: okay, dziękuję bardzo
15 gru 17:24
AS: Pod każdym lim proszę dopisać x→0
| | sin(5*x) | |
lim |
| = |
| | √x + 3 − √3 | |
| | sin(5*x) | | √x + 3 + √3 | |
lim |
| * |
| = |
| | √x + 3 − √3 | | √x + 3 + √3 | |
| | sin(5*x)*( √x + 3 + √3) | |
lim |
| = |
| | x + 3 − 3 | |
| | sin(5*x) | |
lim |
| *( √x + 3 + √3) = |
| | x | |
| | sin(5*x) | |
lim |
| }*5*( √x + 3 + √3) = |
| | 5*x | |
1*5*(
√0 + 3 +
√3) = 5*2*
√3 = 10*
√3
15 gru 17:46