wielomiany
Marek: Liczba rozwiązań równania (x + 1 )(x2 + 2)(x3 + 3)(x4 + 4)(x5 + 5) = 0 jest równa :
a)9 b)5 c)3 d)1. Jak to obliczyć

?
19 gru 14:31
Jerzy:
ustala się dla jakich x zerują się nawiasy
19 gru 14:34
Jerzy:
odp: b)
19 gru 14:36
Jerzy:
sorry ... odp: c)
19 gru 14:37
ICSP: b)
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
x = −1 , x = − |
| , x = − |
| . x = − |
| . x = − |
| |
| | 2 | | 3 | | 4 | | 5 | |
Łącznie 5.
19 gru 14:38
Jerzy:
Witaj
ICSP 
... policz jeszce raz
19 gru 14:40
Jerzy:
teraz "załapałem" dowcip

masz rację: 5
19 gru 14:42
ICSP: Wita
J
19 gru 14:44
Marek: to są potęgi

i mi sie wydaje ze to ma 10 rozwiązń, ale nei ma takiej odpowiedzi
19 gru 14:46
Jerzy:
bo są tylko 3
19 gru 14:47
ICSP: Wytłumacz mi jakim sposobem uzyskałeś 10 rozwiązań
19 gru 14:49
Jerzy:
ale plama ... tylko 1 odp: d)
19 gru 14:50
ICSP: trzy rozwiazania.
x = −1
x =
3√−3
x =
5√−5
Bardziej interesuje mnie jak można tutaj uzyskać 10 rozwiązań. Myślę i nie mam pomysłu
19 gru 14:51
Marek: Dobra chyba już wiem

czuli z pierwszego nawiasu wychodzi x= −1 z 3 x= − [perwiastek z 3 a z
5 x=−pierwiatek z 5 i wtedy odpowiedz 3

? zapomnialem ze jak jest parzysta potega to wynik
nie moze byc ujemny
19 gru 14:54