wyznaczanie liczby rozwiązań w zależności od parametru
Klaudia: | | x2 − 4x + 4 | |
Dane jest równanie z niewiadomą x: |
| = 1−m , gdzie m jest parametrem, m |
| | |x−2| | |
należy do R.
a) Przeprowadź dyskusję liczby rozwiązań równania w zależności od wartości parametru m.
b) Rozwiąż to równanie w przypadku, gdy m=−4.
| | (x−2)2 | |
Dotarłam tylko do takiej postaci równania i nie wiem co dalej: |
| = 1 − m |
| | |x−2| | |
19 gru 12:22
Jerzy:
rozpatruj dwa przypadki:
1) x − 2 > 0
2) x − 2 < 0
19 gru 12:26
ZKS:
Dla x ≠ 2 mamy równanie postaci |x − 2| = 1 − m.
19 gru 12:27
Jerzy:
i jeszcze prościej
19 gru 12:29
Klaudia: A jeśli chodzi o pierwszy podpunkt, to od czego zależy liczba rozwiązań? Powinnam narysować
funkcję i określić na podstawie wykresu czy jakoś algebraicznie?
19 gru 12:30
Jerzy:
patrz na wpis ZKS
19 gru 12:31
ZKS:
To już zależy od Ciebie czy wolisz rysować, czy rozwiązać algebraicznie.
19 gru 12:32
Jerzy:
1) jeśli: 1 − m < 0, to....
2) jesli: 1 − m = 0 , to ...
3) jesli: 1 − m > 0 , to ..
19 gru 12:33
Klaudia: Dzięki!
19 gru 12:35