Analityczna
Krystian: Dane są proste:
l1: x−9/4=y+2/−3=z/1
l2: x/−2=y+7/9=z−2/2
Zbadaj wzajemne położenie dwóch prostych i oblicz odległość miedzy prostymi.
19 gru 11:51
Jerzy:
Upewnij się, czy w równaniu drugiej prostej na końcu w mianowniku nie jest przypadkiem: − 2
(wtedy te proste są równoległe) , a jeśli nie, to:
1) liczysz objętość równoległościanu zbudowanego na wektorach:
k
m→ = [4,−3,1] , k
l→ = [−2,9,2] , ML
→ , M(9,−2,0) L(0,−7,2)
2) liczysz pole powierzchni równoległoboku zbudowanego na wektorach: k
m i k
l
| | V | |
3) odległość prostych: = |
| |
| | P | |
19 gru 12:18
Jerzy:
oczywiście jeśli objętość wyjdzie 0 , to proste leżą w jednej płaszczyźnie
19 gru 12:22
19 gru 20:47
Eta:
To nie takie proste? raczej trudne
19 gru 20:52
Krystian: Wie ktoś jak to dokładnie zrobić?
20 gru 14:40
Mila:
Najpierw napisz czy te równania prostych są takie, jak napisałam.
20 gru 16:25
Krystian: tak Mila
20 gru 16:40
Mila:
Piszę.
20 gru 16:53
Krystian: ok czekam
20 gru 17:07
Mila:
k
1→=[4,−3,1]
k
2→=[−2,9,2]
| 4 | | −3 | |
| ≠ |
| proste nie są równoległe. |
| −2 | | 9 | |
Sprawdzamy , czy przecinają się, czy są skośne.
P
1=(9,−2,0)∊l
1
P
2=(0,−7,2)∊l
2
P
1P
2=[−9,−5,2]
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−9 −5 2
4 −3 1
−2 9 2 liczymy wyznacznik
Det(..)=245≠0 ⇔proste l
1 i l
2 są skośne
Piszemy równanie płaszczyzny równoległej do obu prostych
n
→− wektor normalny szukanej płaszczyzny, P
2=(0,−7,2)∊π
n
→=k
1 x k
2=[4,−3,1] x [−2,9,2]=[−15,−10,−30]
[3,2,6] ||[−15,−10,−30]
n
→=[3,2,6]
π: 3*(x−0)+2*(y+7)+6*(z−2)=0
3x+2y+14+6z−12=0
π: 3x+2y+6z+2=0
| | |3*9+2*(−2)+6*0+2| | | 25 | |
d(P1(9,−2,0),π)= |
| = |
| |
| | √32+22+62 | | 7 | |
=======================================================
albo dopisujemy równanie drugiej płaszczyzny przechodzącej przez P
1
P
1(9,−2,0)∊π
1,
π
1: 3*(x−9)+2*(y+2)+6*(z−0)=0
3x−27+2y+4+6z=0
π1: 3x+2y+6z−23=0
| | |2−(−23)| | | 25 | |
d(π,π1)= |
| = |
| |
| | √32+22+62 | | 7 | |
============================
20 gru 17:18
Krystian: Dziękuje
20 gru 18:53