Ułamki proste
Joasia: Jak to rozłożyć na ułamek prosty? Czy może mi ktoś powiedzieć?
19 gru 09:48
Jerzy:
rozkładasz mianownik na wszystkie możliwe czynniki
19 gru 10:30
Jerzy:
x*(x − 2)3*(x + 2)3*(x2 + 1)
19 gru 10:37
Joasia: Na pewno nie tak przecież (x−2)3 można jeszcze bardziej rozłożyć. Po za tym trzeba zrobić to
z zapisem literowym w liczniku.
19 gru 10:38
Jerzy:
| | A | | B | | C | | Cx + E | |
= |
| + |
| + |
| + |
| |
| | x | | (x−2)3 | | (x+2)3 | | x2 +1 | |
19 gru 10:44
Joasia: Przecież to jest źle! (x−2)3 da się jeszcze bardziej rozłożyć! Jak nie wiesz to nie
wprowadzaj ludzi w błąd i się po prostu nie odzywaj.
19 gru 11:10
Krzysiek : Nie pamiętam już tego ale jak chcesz rozlozyc np. (x−2)3 ?
czy (x−2)(x−2) (x−2) ?
Przeciez (x−2)3≠x3−2 szanowna studentko
19 gru 11:17
Krzysiek : A jeśli to prawda to należy przeprosić kolege
Jerzego 
a post z godziny 11:10
19 gru 11:21
Jerzy:
posłuchaj bezczelna dziewucho ... nie masz bladego pojęcia czym sie różni rozkład na ułamki
proste przy całkowaniu funkcji wymiernych, od rozkładu wielomianu na czynniki,
nawet nie będę próbował ci tego tłumaczyć, bo i tak nie zrozumoiesz
19 gru 11:23
Krzysiek : Witaj
J 
Nie ma potrzeby tak się bulwersować .
A dla ciebie studentko polecam ksiazke Wacława Sierpińskiego pt. O rozkładach liczb
wymiernych na ułamki proste .
Troche już stare wydanie ale do zdobycia
19 gru 11:30
Jerzy:
Witaj
Krzysiek 
.. podnoszą mi ciśnienie imprtynenckie wpisy wpisy nieuków
19 gru 11:33
Joasia: Jak jest do potęgi to się rozpisuje dalej (x−2) (x−2)
2 (x−2)
3
Czyli jeśli jest (x−2)
3
| | A | | B | | C | |
To powinno zapisać się jako |
| + |
| + |
| i to samo zrobić z |
| | (x−2) | | (x−2)2 | | (x−2)3 | |
(x+2)
3. Tak robiliśmy na zajęciach.Mało mnie obchodzi całkowanie, bo o to prosiłam.
19 gru 11:44
Mariusz:
Niestety tutaj Joasia ma rację
W przypadku całkowania można jeszcze wydzielić część wymierną całki
Bywa to przydatne szczególnie jeśli mianownik posiada wielokrotne pierwiastki zespolone
18 lip 02:07
Mila:
(x
2−4)
3=(x−2)
3+(x+2)
3
Rozkład:
| A | | B | | C | | D | |
| + |
| + |
| + |
| + |
| x | | x−2 | | (x−2)2 | | (x−2)3 | |
| | E | | F | | G | | Hx+J | |
+ |
| + |
| + |
| + |
| |
| | x+2 | | (x+2)2 | | (x+2)3 | | x2+1 | |
18 lip 19:16
Mila:
Oczywiście ma być:
(x2−4)3=(x−2)3 *(x+2)3
18 lip 19:19