funkcje tworzące
Matylda: Jak rozpisac funkcję tworzącą tego ciagu rekurencyjnego:
an = 5an−1 − 6an−2 + 6*5n−2, a0 = 0, a1 = 5
Rozpisuje to w taki sposob:
∞
f(x) = 5x + ∑(5an−1 − 6an−2 + 6*5n−2) xn =
n=2
∞ ∞ ∞
= 5x + 5x∑anxn − 6x2∑anxn + 6x2∑5nxn
n=1 n=0 n=0
W ostatniej sumie robie podstawienie t = 5x i otrzymuje sume: ∑tn
f(x) = 5x + 5x(f(x) − 0) −6x2 f(x) + 6x2f(t)
Moge teraz przerzucic f(x) na jedna strone ale co zrbic z f(t)?
Jak wyliczyc w ten sposob funkcje tworzaca?
18 gru 22:58
PW: A nie powinno się potraktować formalnie
∑5nxn = ∑(5x)n = suma ciągu geometrycznego?
19 gru 00:08
Matylda: A jak skonstruowac z tego funkcje tworzacą w tym przykladzie?
19 gru 00:10
PW: | | 6x2 | |
(1−5x+6x2)f(x) = |
| − 5x |
| | 1−5x | |
| | 6x2+25x2−5x | |
f(x) = |
| = |
| | (1−5x)(1−5x+6x2) | |
Raczej problem jak to rozłożyć w szereg, żeby dostać jawny wzór na a
n
19 gru 00:31
Matylda: Dziekuje bardzo!
19 gru 00:39