ciagi i finkcje
pingwin: 1. Wyznacz piąty wyraz ciągu geometrycznego a1= 243 i iloraz q= 1/3
2. Jeśli ciąg an= ( −1)n ( 25−n2 ) gdzie n jest liczbą naturalną to piąty wyraz tego ciągu
jest równy?
proszę o pomoc liczę i nie mogę tego zrobić
18 gru 22:04
Janek191:
1) Podstaw do wzoru: an = a1*qn −1 n = 5
18 gru 22:08
Janek191:
2) Jak 1)
Za n podstaw 5.
18 gru 22:09
Krzysiek : Zadanie nr 2
a
5= (−1)
5(25−5
2)= −1*0=
Zadanie nr 1
a
5= a
1*q
4
| | 1 | | 1 | |
a5= 243*( |
| )4= 243* |
| = 3 |
| | 3 | | 81 | |
19 gru 11:40